BTW aangifte

By – On mei 13, 2013 – In Geen categorie With No comment
BTW aangifte

Om aangifte te doen van de BTW moet u de betaalde en ontvangen BTW berekenen. Ook moet u weten wanneer u BTW-aangifte moet doen. Zijn er speciale regelingen binnen de omzetbelasting, waar u rekening mee moet houden?

U berekent BTW over de totale vergoeding voor de levering van een goed of dienst aan een afnemer. Om BTW-aangifte te doen, telt u al deze in rekening gebrachte BTW-bedragen bij elkaar op. Ook telt u alle BTW-bedragen op die u heeft betaald (voorbelasting). De omzetbelasting is dan het verschil tussen de voorbelasting en de in rekening gebrachte BTW. Als de voorbelasting hoger is dan het ontvangen BTW-bedrag, krijgt u geld terug.

Wanneer BTW-aangifte?

BTW-aangifte

Voor de omzetbelasting bent u verplicht elektronisch aangifte te doen. Dit kan op drie manieren:

 

  • via de website van de belastingdienst
  • met uw aangifte- of administratiesoftware
  • door uw accountants- of administratiekantoor

Het normale aangiftetijdvak is een kwartaal. U kunt op verzoek ook per maand BTW-aangifte doen en als u meer dan 7.000 euro BTW per kwartaal moet betalen, dan bent u dit zelfs verplicht.
Dit bedrag wordt per 1 januari 2009 verhoogd naar 15.000 euro. Als u onder de kleine-ondernemersregeling valt, dan mag u eens per jaar BTW-aangifte doen.
Uw BTW-aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.

Zelf BTW-aangifte doen of uitbesteden

Heeft u een overzichtelijke administratie dan is de BTW-aangifte eenvoudig zelf te doen. Het kost u dan elk kwartaal een uurtje van uw tijd om langs elektronische weg de BTW-aangifte te volbrengen. Zijn er speciale regelingen bij u van toepassing of zit de administratie ingewikkelder in elkaar, dan kunt u de klus beter aan uw accountant of administrateur overlaten.

btw aangifte

Zie ook:

Stichting administratiekantoor — Afschrijving — Administratiekantoor
Loonadministratie — Aangifte inkomstenbelasting — DGA loon
Ondernemingsaftrek — Aangifte omzetbelasting — VAR
BTW aangifte — Factureren — Administraties
MKB winstvrijstelling

Leave a Comment